Huidaandoeningen ter hoogte van de baard? Oplossingen.

In het gezicht zijn huidaandoeningen en imperfecties erg vervelend. Je voelt je voortdurend bekeken, je hebt jeuk… Scheren met een klassiek open scheermes of Safety Razor is net dan toch te overwegen. De natte scheermethode is de beste garantie om de conditie van de huid ter hoogte van de baardstreek optimaal te houden.

Alles start met gezond scheren, maar ook je dagverzorging alsook jouw slaap hygiëne zijn geen overbodige luxe.

MEN³ kan een oplossing bieden voor de meest voorkomende klachten bij mannen. Voor een Minimale inspanning met maximaal resultaat ga je langs bij de Professional.

1.  Scheerbrand

In het algemeen is dit de lichtste vorm van irritatie scheerbrand of roodheid. Dat is op zich niet ongebruikelijk. Als je voortdurend last hebt van scheerbrand, check dan je hele scheerritueel. 

  • Is je scheerschuim voldoende vochtig?
  • Is het mes wel scherp genoeg?
  • Heb je een allergische reactie?

Tip: gebruik na het scheren áltijd een aftershave balm en geen klassieke alcoholhoudende aftershave.

2.  Witte puntjes en bultjes (folliculitis)

 

Folliculitis is een ontsteking van een haarzakje. Haren groeien uit een aan de huid vastzittend haarzakje (medische naam: haarfollikel). Zo'n haarzakje kan ontstoken raken, bijvoorbeeld door bacteriën. Dan vormt zich pus in het haarzakje en ontstaat een puistje (medische naam: pustel). Folliculitis wordt ook wel haarwortelontsteking genoemd. Meestal ontstaat een folliculitis doordat bacteriën of gisten die op de huid leven het haarzakje binnendringen en een infectie veroorzaken. Vaak gaat het om de huidbacterie Staphylococcus aureus. 

Sommige mannen houden het dan bij het trimmen van de baard. Ze vrezen telkens geconfronteerd te worden met puntjes en bultjes die dan vreselijk jeuken. Uit ervaring weten we dat de klassieke scheermethode (klassieke open mes of de safety razor) de beste garantie is voor een gezonde en frisse huid.

3.  Eczeem

Een echte huidaandoening is eczeem of seborroïsch eczeem. Ongeveer 5% van de mannen heeft hier last van. Het is een lichte maar chronische aandoening die eigenlijk een vorm van roos is. Roos of pelletjes zijn huidcellen die sneller dan normaal worden afgestoten. Iedereen verliest oude huidcellen, maar meestal gelijkmatig en onzichtbaar voor het blote oog. Bij eczeem wordt het wel zichtbaar en gaat het gepaard met jeuk. De gevoeligste plekken zijn de wangen, uiteinden van de snor en de kin.

Nat scheren en zeker met het klassieke open scheermes of Safety Razor is dan de beste scheermethode. Voorwaarde is wel dat men zich dan regelmatig scheert en de roodheid en irritatie voorblijft.

4. Psoriasis

Psoriasis is een vermoedelijk erfelijke, maar niet-besmettelijke huidaandoening met rode en schilferende plekken. Een typisch geval voor de dermatoloog en een huidaandoening die zich jammer genoeg niet beperkt tot het aangezicht.

Gebruik vette scheercrèmes. Vooral  ingrediënten zoals Shea Butter (Butyrospermum Parkii Butter), en Babassu oil die een kalmerende werking hebben. MEN3 aftershavebalsem nadien gebruiken is een absolute aanrader. Deze zal de psoriasis niet genezen, maar absoluut kalmeren.

5. Ingroeiende baardharen of Razor Bump

Een razor bump is een haartje dat eerst naar buiten –tot boven het huidoppervlak– groeit. Vervolgend krult de haar met een bochtje terug de huid in. Een razor bump is dus eigenlijk een “ingroeiend” of “binnendringend” haar die zich een weg baant in de opperste huidlagen, met hevige jeuk als gevolg. Als je dan krabt, belooft de volgende scheerbeurt voor problemen te zorgen. Een vicieuze cirkel.

De natte scheermethode is zeker een garantie tegen ingroeiende baardharen. Maar het is wel even volhouden tot de huid in goede conditie is. De MEN³ aftershave balsem helpt om ingroeiende baardharen te voorkomen. Tip: Het is aangeraden om deze balsem dagelijks gebruiken ter hoogte van de baardstreek zelfs wanneer men zich niet heeft geschoren.

6. Pseudofolliculitis barbae

Dit is een ernstige vorm van ingroeiende baardharen. Dit komt vooral voor bij Afro-Caribbean mannen vanwege het kroeshaar of gekrulde haren, circa 60% heeft er last van tegen minder dan 5% van de blanke mannen.

De oorzaak van folliculitis komt door het afscheren van de haren. Doordat tijdens het scheren de haar iets omhoog getrokken wordt en ze scherp afgesneden wordt, geeft dit irritatie. De haar komt namelijk na het scheren weer net iets onder de huid waardoor deze tegen de huid aan prikt en de uitgang blokkeert. Doordat de haar scherp is kan deze onder de hoornlaag door groeien. De talgproductie blijft gelijk waardoor er een ophoping van talg ontstaat. De blokkade door het haartje en het ingroeien van het haartje kan uiteindelijk een ontstekingsreactie geven.

Het advies is dat deze mannen zich beter trimmen.

Meer advies of info? klik hier voor de experten.

Wat je absoluut moet weten over mannenverzorging

Ontdek waarom het toch niet zo'n goed idee is om stiekem crèmes te lenen van je partner, moeder of zus. Leer waarom mannenhuiden uniek zijn, hoe ze reageren op zonlicht en waarom je beter geen proefkonijn speelt met je verzorging- of scheerritueel.

Huidverzorgingsproducten voor mannen met een baard

Een baard is een mooie toevoeging aan het uiterlijk van een man, maar het kan ook een uitdaging zijn om te verzorgen. In dit blogartikel bespreken we welke huidverzorgingsproducten geschikt zijn voor mannen met een baard

Een Authentieke Blik op Valentijn en een stukje van mezelf.

Een authentieke blog over liefde, rust en dankbaarheid voor Valentijnsdag.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x