Hoe kom je zo snel mogelijk van (baard)eczeem af?

Eczeem is huidaandoening die voor veel ongemak kan zorgen zoals een jeukende, rode, schilferige huid, kleine bultjes, korstjes, kloofjes en irritatie.

Wat kan je doen om erger te voorkomen?

  • Vooral NIET krabben
  • Draag zoveel mogelijk kleren uit natuurlijke materialen zoals zijde of zuivere katoen
  • Neem korte en lauwe douches i.p.v hete en lange baden want deze gaan de huid nog meer uitdrogen.
  • Let op met zeep en alcoholhoudende producten zoals parfum.
  • Zorg voor een goede nachthygiëne en slaap bij voorkeur op een 100% moerbeizijden kussensloop.
  • Je huid vooral ‘kalmeren en hydrateren’ zijn de twee belangrijkste pijlers om er vanaf te raken.

Wat zijn de oorzaken van eczeem en welke vormen zijn er? 

1/ Uitdrogingseczeem, het woord zegt het zelf, ontstaat door uitdroging van de huid. De oorzaak is vaak het gebruik van klassieke zepen die meestal veel natriumlaurylsulfaat bevatten maar ook wind, koude, chloorhoudend water … kunnen de huid erg uitdrogen met eczeem als gevolg.

2/ Atopisch eczeem is de erfelijke vorm en gaat vaak samen met reacties op huisstofmijt, pollen, kattenhaar en zelfs astma.

3/ Seborroisch eczeem gaat vaak gepaard met roodheid en geelwitte schilfers in de (baard)haren, rond en in de oren, in de plooien naast de neus en/of tussen de wenkbrauwen. Deze vorm komt helaas veel meer voor bij mannen dan bij vrouwen. De oorzaak is een huid die te veel talg aanmaakt, hierin gaan gisten ontstaan die de huid irriteren.

4/ Contact eczeem : Bij contactallergisch eczeem reageert je lichaam op iets waar je huid mee in contact kom zoals bv. de nikkel in je horloge, een bewaarstof in je scheerproducten of dagcrème. Het spreekt voor zich dat je dan deze producten dient te vermijden.

Hoe behandelen en genezen?

  • Kies voor een gelaatsreiniger en scheerzeep zonder Natriumlaurylsulfaat.
  • Bij baardeczeem scheer je best nat met een open mes of een safety razor. Gebruik vooraf een pre-shave om je huid te beschermen en na het scheren bij voorkeur een specifiek daarvoor ontwikkelde aftershave (baardbalsem) . Want elke gezonde mannenhuid start met correct scheren!


De Perfecte Reisgenoot

Huid en Baardverzorging onderweg? Check! MEN³ Aftershave & Baardbalsem in reisformaat (€ 14). Compact, krachtig & perfect voor 4 weken frisse & glanzende baard.

12 mei 2024

Wat je absoluut moet weten over mannenverzorging

Ontdek waarom het toch niet zo'n goed idee is om stiekem crèmes te lenen van je partner, moeder of zus. Leer waarom mannenhuiden uniek zijn, hoe ze reageren op zonlicht en waarom je beter geen proefkonijn speelt met je verzorging- of scheerritueel.

Huidverzorgingsproducten voor mannen met een baard

Een baard is een mooie toevoeging aan het uiterlijk van een man, maar het kan ook een uitdaging zijn om te verzorgen. In dit blogartikel bespreken we welke huidverzorgingsproducten geschikt zijn voor mannen met een baard

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x