Ronde van Frankrijk. 18 tips voor gladde benen. #TDF2018

Intussen wordt de 105 de editie van de Ronde van Frankrijk  (#TDF2018) gereden en werd er reeds heel wat geschoren. Volgens Sporza-journalist Renaat Schotte scheren wielrenners hun benen vooral om praktische redenen. "Gladde benen zijn bijvoorbeeld gemakkelijker om te masseren na de koers. Wanneer een renner valt en een wonde oploopt, kan hij ook sneller en beter verzorgd worden wanneer zijn benen glad zijn."  En geschoren benen zouden volgens sommige bronnen een aerodynamisch voordeel geven waardoor je sneller zou fietsen.

Feit is wel dat in het peloton overdadig lichaamshaar niet gewenst is . Zelfs het hebben van een snor en of stoppelbaard is in het wielrennen vreemd. Scheren en wielrennen is onlosmakelijk met elkaar verbonden en maken onderdeel uit van de sportcultuur.

Of je nu een atleet bent of een gladde huid gewoon fijn vindt, je benen scheren is een redelijk simpel. Hierbij 18 tips ‘benen scheren voor mannen’ om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken.

1. Neem de tijd

Het scheren van je benen is een secuur klusje. Het laatste wat je daarbij kunt gebruiken is haast. Je wil toch liever geen snijwonden op je benen. Neem daarom de tijd en scheer vanuit de pols met een vaste, rustige hand.

2. Trim vooraf of gebruik meteen een Safety Razor.

Als het de eerste keer is dat je je benen gaat scheren, gebruik dan een tondeuse om je haren eerst een beetje te trimmen. De klassieke scheermessen met meerdere mesjes zijn in dit geval zeker een afrader.  Deze zullen namelijk snel vol met haren zitten als je hier direct je benen mee gaat scheren. De safety Razor is dan de oplossing, want hiermee is zelfs niet echt nodig om eerst te trimmen.

3. Neem een douche zonder zeep! 

Spoel de getrimde haren af die mogelijk nog aan je benen hangen. Gebruik geen zeep! Zeep droogt namelijk je benen uit, waardoor het scheren heel wat lastiger wordt.

4. Gebruik scheerschuim 

Hoeveel haast je ook heb, laat je niet verleiden om ‘droog’ te scheren. Best kies je voor degelijke scheercrèmes met zuivere en gladmakende ingrediënten zonder parabenen. Spuitbussen die alleen maar een grote hoop schuim geven zijn af te raden. De aanschafprijs van een degelijke scheercrème lijkt misschien op het eerste zicht iets hoger, maar uitgeteld per (been)scheerbeurt zal je snel merken dat je in totaliteit zelfs tot 90% op je scheerbudget per jaar bespaart. Het is net zoals voor je fiets. Investeren in goed materiaal loont op termijn :)  

5. Heb je een Droge of Supergevoelige huid?

Je benen kort inmasseren met een Pre Shave vooraleer je de scheerschuim aanbrengt doet wonderen! Je mes zal gemakkelijker glijden en bovendien bescherm je maximaal tegen scheerwondjes.

6. Scheer eerst naar beneden, dan naar boven

Het is net zoals je baard scheren, scheer eerst met de haargroei mee en pas daarna tegen de haargroei in. Oefen zo min mogelijk druk op je Safety Razor uit. Als dit je eerste keer is, dan zal het scheren van beide benen waarschijnlijk wel wat tijd in beslag nemen. Om te voorkomen dat je schuim opdroogt kan je je benen opdelen (linker kuit, rechter kuit etc). Smeer alleen de gebieden in waar je gaat beginnen te scheren. Zodra je hiermee klaar bent smeer je het volgende deel in en ga zo maar door totdat je klaar bent.

7. Geen herhalingen

Zorg er voor dat je zo min mogelijk aantal keren over hetzelfde plekje heen scheert. Hierdoor voorkom je irritatie.

8. Trek je huid strak

Kom je op moeilijke plekken, trek dan de huid strak.

9. Maak korte scheerhalen

Op moeilijk bereikbare plekjes of intieme delen is het verstandig om korte banen te maken. Hierdoor voorkom je een potentieel bloedbad.

10. Plooi je knieën

Rond je knieën is zo’n beetje de lastigste plek van je been om te scheren. Door je knieën te buigen trek je de huid strakker en wordt het iets makkelijker om de lastige gedeeltes te scheren.

11. Vergeet je bovenbenen niet

Hoewel het voor het zicht in een wieleroutfit niet nodig is, is het wel aan te raden om de volledige benen te scheren. Zo voorkom je hilarische taferelen in de doucheruimtes of  zwembad.

12. Let op bij verwondingen

Gevallen? Wondjes?  Scheer netjes om de wonden heen, zodat je deze niet open haalt. Scheer ook niet over littekens die nog niet helemaal geheeld zijn om te voorkomen dat je die weer open maakt.

13. Nabehandeling

Na het scheren spoel je je benen af met koud water. Maak je benen droog door met een zachte en schone handdoek te deppen (niet wrijven!).

14. Aftershave voor je benen?

Je benen insmeren na het scheren zorgt ervoor dat je minder last hebt van irritaties en ontstekingen. Bodylotion kan, maar de MEN³ aftershave zorgt niet enkel voor aangename verkoeling, bovendien zal deze antiseptische aftershave scheerirritatie & roodheid voorkomen en jouw benen optimaal terug hydrateren.

Foto's:  Ook bij Cafe Coureur - het 100% Belgische Wielerhotel - is Scheren   'schering en inslag'. Daar worden de wielrenners extra verwend en bijgestaan door Skin & Shave Experte Greet Vanhove. 

15. Let op met Bodylotion 

Je huid dagelijks hydrateren is een must om jeuk, droogteschilfers en irritatie te voorkomen wanneer je haar weer terug groeit. Let op! Aangezien de huid van mannen over het algemeen meer natuurlijke oliën produceert, kan het gebruik van vrouwenproducten leiden tot verstopte poriën. Laat je daarom best adviseren door een Expert.

16. Scheer dagelijks voor gladste benen

Scheren is eigenlijk hetzelfde als wielrennen. Hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt.

17. Deel jouw scheermes niet met anderen

Zorg er voor dat jouw Safety Razor en die van je ploegmaat / vriendin goed van elkaar te onderscheiden zijn. Scheren met hetzelfde scheermes is verschrikkelijke onhygiënisch.

18. Vervang je scheermes 

Als je met een Double Edge Scheermesje scheert raden we aan om dit na de scheerbeurt weg te gooien. De oppervlakte van jouw benen is namelijk heel wat groter dan de baard. Bovendien is het toch wat  en het is gewoon niet zo erg hygiënisch om hiermee nadien je baard te scheren afgezien van het feit dat de mesjes dan ook bot zijn.

Ronde van Frankrijk. 18 tips voor gladde benen. #TDF2018

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x